sinio.liato

 
sinio.liato

Начало
ИзКазано
НО - ВИ - ТЕ
Крейзуни
Нощни(ци)
На фокус
Приказки
Притчи
Галерия
Визуална акустика
РадиоБлог
DJ MP3
Експерименти
Low's Story
Фото Галерия
Настроения
Downloads
Приятелите
За мен
За контакти
Южен Бряг
Бургас
Времето
Бла - Бла
Цветни Стъкълца
***


Видео YouTube Пътьом Ей така Сайтове Удивително Хумор АниМац Картички Форум

Крейзуни / Седемте жени на Пикасо

Седемте жени на Пикасо
19.04.08 20:18

Автор: Гьоте институт


СЕДЕМТЕ ЖЕНИ НА ПИКАСО


Пикасо променя живота на седем необикновени жени. Вземал душите им и ги вграждал в произведенията си, а музите си довеждал до лудост и смърт, твърдят съвремениците му.

ПЪРВАТА е от "розовия период". Фернанда Оливие. Тя му става модел и любовница. Мечтае за дом и деца и Пикасо я търси все по-рядко. ВТОРАТА се появява в живота на Пикасо през 1911. Ева Гуел. Тя поразява въображението му и за рекордно кратък срок Пикасо създава картината "Моята красавица". Избухва споделената любов и през 1915 г. на пътешествие по Европа двамата решавата да се оженят. И тук Пикасо преживява най-сериозното си любовно разочарование. Ева се разболява от рак и умира. ТРЕТАТА е руската  балерина Олга Хохлова. Видял я да танцува и я провъзгласил за връх на съвършенството. И нея покорява, като я рисува. Женят се през 1918 г. Тя му ражда единственото законно дете - сина Пауло. Олга обаче, обича светския живот, а Пабло страни от него. ЧЕТВЪРТАТА се появява през 1927 г. Тогава тя е на 17 години - Мария Тереза Уолтърс. Пикасо я среща, дълго върви след нея, а после я спира и й казва "мадмуазел, аз съм Пикасо, заедно можем да направим много неща. " През следващите години тя става негов единствен модел. През 1935 г. тя забременява, а Пикасо не иска връзката им да става обществено достояние. 

 

ПЕТАТА е югославската художничка Дора Маар. През 1935 г. Пикасо окончателно се разделя с Олга, а Мария Тереза осигурява финансово. С Дора Маар, която снима основни моменти от създаването на Герника, поддържа отношения до 1946 г.ШЕСТАТА е младата френска художничка Франсоаз Жило. Първата им среща е през 1943 г. Животът с нея в замъка "Грималди" подарява на Пикасо втора младост. Франсоаз му ражда син Клод и дъщеря Палома. В скандалната си книга  "Живот с Пикасо",  Жило пише, че той постоянно издевателствал над нея и когато се разболяла, постоянно повтарял "Не мога да понасям болни жени".

 

СЕДМАТА и ПОСЛЕДНАТА. Жаклин Рок се отличавала с изящен профил, както може да се види от картините. През март 1961 г. 80-годишният Пикасо се жени за 34-годишната Рок. Тя забранява на всичките му жени и деца да се виждат с него, дори да му пишат, изключения за пощата се прави само за Мария Тереза. 

  


Пабло Пикасо умира на 7 април 1973 г. на 92-годишна възраст. Оставя след себе си около 80 000 произведения.


( По източници от ГЬОТЕ ИНСТИТУТ )


0.144